Events

Burgemeesters verbieden de uitgestelde editie van Tomorrowland

today17 June 2021

Background
share close

De burgemeesters van Boom en Rumst verbieden de uitgestelde editie van Tomorrowland. Dat meldt de festivalorganisatie. “Dat komt als een mokerslag, zeer hard en onverwacht aan”, klinkt het in een persbericht.

De uitgestelde editie van Tomorrowland werd gepland in de weekends van 27 tot en met 29 augustus 2021 en 3 tot en met 5 september 2021. Maar de burgemeesters van Boom en Rumst geven geen toestemming, zo meldt de organisatie nu.

“De aangehaalde reden zou het ontbreken van de publicatie van het Ministerieel Besluit met betrekking tot maximum capaciteit (75.000 personen) zijn. Voorlopig kunnen er volgens de burgemeesters juridisch slechts events tot 400 personen worden toegestaan”, gaat het verder in het bericht. “Ook de politie geeft in zijn advies aan dat als zij de bijkomende ID-verificatie van het Covid Safety Ticket zullen moeten uitvoeren, de politie niet meer voldoende capaciteit zal hebben om zich toe te leggen op de essentiële taken.”

“Grote ramp”
“Als Tomorrowland willen we in de allereerste plaats een veilig festival organiseren en we hebben meermaals aangegeven dat we altijd op de epidemiologische situatie zullen blijven evalueren en anticiperen. De burgemeester van Boom en zijn raadsman hebben ons aangegeven dat we naar de Raad van State kunnen trekken tegen deze beslissing.”

De organisatie spreekt van een “grote ramp”, nu het voor een tweede jaar op rij het festival in het water ziet vallen. “Na vijftien jaren intensieve samenwerking voelt dit heel wrang en vinden we het bijzonder jammer na de vele constructieve voorbereidingen en gesprekken, federale toezeggingen op dit punt beland zijn, waar we ook heel even niet meer weten wat ons net overkomen is en het even moeten laten bezinken. We hopen dat de burgemeesters nog van gedachte veranderen.”

Wie al een ticket heeft voor Tomorrowland, kan dat ticket behouden voor de volgende editie, zo laat woordvoerster Debby Wilmsen weten.

‘Morele verantwoordelijkheid’
De argumentatie voor het weigeren van de aanvraag is volgens burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) inderdaad onder meer dat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet ziet zitten. Vooral de epidemiologische context baart echter zorgen.

“We hebben een strafrechtelijke, maar ook een morele verantwoordelijkheid als burgemeester”, zegt Baert. “Ik zou het persoonlijk erg moeilijk hebben als er naar aanleiding van Tomorrowland een lokale uitbraak zou zijn waarbij slachtoffers zouden vallen. Onze grootste bezorgdheid is dan ook de epidemiologische situatie en de risico’s naar de lokale bevolking toe.”

Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart.
Burgemeester Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA)
Callaerts sluit zich aan bij die uitleg. “Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart”, zegt hij. “Tomorrowland is hier al jaren thuis en we hopen dat we hen in 2022 kunnen terugzien. Maar nu komt het te vroeg, op een moment waarop de epidemiologische situatie nog niet volledig onder controle is en we ook nog geen zekerheid hebben dat dat wel zo zal zijn eind augustus.”

De burgemeesters stellen wel dat Tomorrowland juridisch de mogelijkheid heeft om een nieuwe aanvraag in te dienen, maar wijzen erop dat het voor de planning van de politie steeds moeilijker zal zijn om zich nog voor te bereiden op een festival.

Written by: admin

Rate it

Previous post

News

STUDY360-project maakt samen blokken tijdens corona mogelijk in Antwerpen

De coronacrisis weegt op iedereen, en niet in het minst op studenten. Niet alleen moeten ze dit academiejaar noodgedwongen de lessen volgen vanuit hun studentenkamer, ook moeten ze hun examens opnieuw alleen voorbereiden. STAN, het studentenplatform in Antwerpen, zet het project STUDY360 in om studenten in coronaveilige omstandigheden samen te laten blokken. Zo wil stad Antwerpen de studenten en hun welzijn mee hoog op de agenda houden. Sinds 5 jaar […]

today16 April 2021

0%