Events

Pukkelpop legt opbouw stil en vraagt “opheldering” Covid Safe Ticket.

today22 July 2021

Background
share close

De opbouw van het Pukkelpop-festival en ook de ticketverkoop zijn stilgelegd. Dat heeft te maken met de onduidelijkheid over het Covid Safe Ticket.

Afgelopen maandag heeft de regering aangekondigd dat grote evenementen vanaf 13 augustus kunnen kiezen voor een Covid Safe Ticket-systeem. Met zo’n CST kun je binnen zonder mondmasker, als je gevaccineerd of genezen bent of als je een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud op zak hebt. Voor een vierdaags festival als Pukkelpop zou het publiek zich dus meerdere keren moeten laten testen. Hoe dat concreet zal verlopen, is nog niet duidelijk.

De onverwachte wijzigingen hebben ingrijpende gevolgen voor de organisatie
In een mededeling vraagt Pukkelpop opheldering aan de federale overheid. De onverwachte wijzigingen, aangekondigd na het overlegcomité van afgelopen maandag, hebben grote gevolgen voor de verdere organisatie van Pukkelpop. De festivalorganisatie vraagt de federale overheid nu dringend om opheldering. In afwachting hiervan worden de werkzaamheden op het terrein voorlopig opgeschort. Pukkelpop vertrouwt erop dat op korte termijn deze duidelijkheid zal verschaft worden.

Ook de kaartjesverkoop wordt zolang opgeschort. Volgens de website van PP is zijn de ticket-, voucher- en accommodatieverkoop voor Pukkelpop 2021 offline gehaald.

Minister Vandenbroucke: PCR-test en snelle antigeentest mogen gebruikt worden
Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) staat niets in de weg om Pukkelpop toch te laten doorgaan.

“Die verduidelijking was er dinsdagavond al. In een werkgroep hebben we heel precies bepaald met welk soort testen je een festival binnen kan wanneer je niet gevaccineerd bent. Er zijn twee testen. Je kan een festival binnen tot twee dagen nadat je een PCR-test hebt afgelegd. Bij een snelle antigeentest krijg je toegang tot een dag nadat die test is afgenomen. Als je die test maandag ondergaat, dan mag je tot dinsdag naar een festival. Dat zijn de regels. Die zorgen ervoor dat we op een veilige manier een festival kunnen organiseren”, legt Vandenbroucke uit.

“De controle kan perfect worden geregeld. Het CST is een applicatie waarmee je de gegevens kan bekijken die op de mensen hun coronacertificaat staan. De controleur op het festival die het certificaat van de bezoeker nakijkt op zijn applicatie, die ziet groen of rood. Rood betekent, die bezoekers is niet in orde. Die kan niet binnen. Groen is geen probleem”, zegt Vandenbroucke.

Regels zijn duidelijk. Je kan een festival binnen tot twee dagen nadat je een PCR-test hebt afgelegd. Een snelle antigeentest bij een apotheker of door een verpleegkundige op het festivalterrein geeft je toegang tot de dag nadat je getest bent.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke
De organisatoren mogen de mensen armbandjes geven om in de gaten te houden wie in orde is en wie niet. “Als Pukkelpop de regels respecteert, kan het festival doorgaan.” Vandenbroucke verwijst naar Pukkelpop om te verduidelijken waarom ze het festival on hold te zetten. “Dat moet u aan hen vragen”, aldus Vandenbroucke.
De definitieve afspraken worden vanavond naar de festivalorganisatoren gestuurd, “omdat we de afspraken met alle regeringen van het land wilden afstemmen”, legt Vandenbroucke uit. Pukkelpop meldt dat ze het officieel schrijven van de minister hebben ontvangen en zich beraden over de gevolgen van de regels.

Daarin staat dat je ook een Covid Safe Ticket kan krijgen met een negatieve sneltest die 24 uur geldig is. Zo’n sneltest is geen zelftest, maar een snelle antigeentest die door een professional wordt afgenomen, zoals een apotheker, en die al na een kwartier resultaat geeft.

Verlaten terrein
Pukkelpop is gepland voor 19 tot en met 22 augustus in Kiewit bij Hasselt, met een toegelaten aantal toeschouwers van 66.000 per dag. Het festivalterrein is intussen verlaten, op de deels opgebouwde tenten en een bewaker na. Kranen en ander materieel staan werkloos stil.

 

Written by: admin

Rate it

Previous post

Events

Burgemeesters verbieden de uitgestelde editie van Tomorrowland

De burgemeesters van Boom en Rumst verbieden de uitgestelde editie van Tomorrowland. Dat meldt de festivalorganisatie. “Dat komt als een mokerslag, zeer hard en onverwacht aan”, klinkt het in een persbericht. De uitgestelde editie van Tomorrowland werd gepland in de weekends van 27 tot en met 29 augustus 2021 en 3 tot en met 5 september 2021. Maar de burgemeesters van Boom en Rumst geven geen toestemming, zo meldt de […]

today17 June 2021 2

0%